Menu

Sundhedsråd – sådan har du sikker sex

Leave a comment

Sex er en fantastisk ting, som bør være sjovt og til nydelse for alle de involverede parter. Det er dog nogle forholdsregler, man bør overveje, når man skal have sikker sex. Det gør sig gældende, når det kommer til forskellige seksuelt transmitterede sygdomme. Men også når det kommer til grænser og adfærd i og omkring den seksuelle akt.

Brug altid kondom fra start til slut, og vær særligt opmærksom ved analsex

Hvis man ønsker at eksperimentere med forskellige ting, bør man også være oplyst omkring, hvad den bedste fremgangsmåde er. Det gælder for eksempel analsex, som mange ønsker at prøve kræfter med, men som kan være en yderst smertefuld og ubehagelig oplevelse, hvis det ikke gøres rigtigt.

Først og fremmest skal man altid sørge for at beskytte sig, så der skal bruges kondom fra start til slut, uanset om der er tale om analsex eller ej. Det er den mest effektive beskyttelse mod seksuelle sygdomme og hiv. Man bør desuden altid bruge en glidecreme ved analsex, og det skal være en vand- eller silikonebaseret en af slagsen. Det er især vigtigt at være opmærksom ved analsex, da det er den form for sex, der er lig med størst risiko for smitte.

Da sæd hos hiv-smittede kan indeholde virusset, kan man altså blive smittet ved at udføre oralsex, der resulterer med udløsning i munden. Derfor tilrådes det at undgå sæd i munden. Det er ikke farligt at få egen sæd i munden.

Få et årligt sundhedstjek, informer dig og kommuniker med din partner

Især hvis man er seksuelt aktiv, bør man regelmæssigt blive tjekket for hiv og kønssygdomme. Det gælder især mænd, der har sex med andre mænd. Men blot fordi man får grønt lys, og ikke er smittet, er det ikke lig med at man nu kan have usikker sex. Hvis man bliver vaccineret mod hepatitis B og HPV, kan man i øvrigt undgå sygdomme som kønsvorter, og endda nogle former for kræft.

Udover det generelt sundhedsmæssige, er der andre faktorer, som bør tages med i ens overvejelser. Man bør altid kommunikere med ens partner omkring ønsker og hvad man kan lide, men man bør især kommunikere ens grænser. På den måde er det nemmere at grænser bliver overholdt, samt at man får en bedre seksuel oplevelse. Hvis man indtager alkohol eller stoffer bør man være klar over, at det påvirker ens adfærd. Det gælder også den seksuelle adfærd, og langt de fleste tilfælde af usikker sex finder sted, når parterne er påvirkede på den ene eller den anden måde.

Hvis man informerer sig omkring de forskellige seksuelle sygdomme, og hvordan de undgås, er der en større chance for, at man ikke bliver smittet. Man vil også være klar over, hvilke symptomer der er, og dermed kan man hurtigt opdage, hvis man er smittet. Har man sex, og kondomet går i stykker, eller hvis man er bange for at ens partner kunne være hiv-smittet, så kan man komme i en forebyggende PEP-behandling indenfor de første 24 timer. Man kan undgå at blive smittet med hiv på denne måde, men det kræver en hurtig reaktion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.