Menu

Spædbørn og søvnmangel

Leave a comment

Det er en fantastisk oplevelse at blive forældre, og det bringer rigtig mange glæder med sig. Den første tid er imidlertid også noget af det hårdeste, som man kommer til at opleve. For det første skal man vende sig til at være forældre i løbet af dage, og om natten bliver man ofte holdt vågen.

Mange forældre har fået besked om, at en baby vil ikke sove igennem de første mange måneder, og det er hårde udsigter. Langvarig søvnmangel går nemlig ud over ens helbred – og det er ikke alene fysisk.

Det psykiske helbred er vigtigt

Langvarig søvnmangel skader ikke alene ens fysiske velbefindende i form af, at man nemmere får hovedpine eller generelt er træt i løbet af dagen. Søvnmangel skader også ens psykiske helbred, og det kan give alvorlige følger, der er lang tid om at forsvinde.

Når kroppen berøves for tiltrængt søvn, vil de gå ud over de kognitive evner. Det vil sige at både hukommelse og koncentration bliver skadet. Samtidig bliver man også mere sårbar overfor stress, der med tiden kan lide til depression. Dette gør søvnunderskud til en stor fare for mange danske, som nemt kan opleve nedture, der i bund og grund skyldes søvnmangel.

Intimitet og sexlyst forsvinder

Søvnløse nætter har også en negativ effekt på parfoldet. Træthed kan mindske ens tålmodighed, og derfor opstår der nemmere uenigheder og skænderier over hverdagsting. Det kan være frustrerende at opleve, hvis man ellers er vant til at enes godt.

Ud over lavere tålmodighed så dræber træthed også ens lyst til sex og intimitet. Det er ikke noget problem at gå i kortere periode, men i længden tærer det på ens parforhold, når man skal undvære den nærhed. Det er imidlertid svært, når man har en baby, for man vil gerne sove så snart man får chancen.

Omdiskuterede metoder

Jagten på bedre søvn med spædbørn har fremkaldt en del forskellige teorier. Der er den omdiskuterede ”Sov godt” metode, hvor man lærer barnet at trøste sig selv. Metoden er dog ikke så populære som den var engang, og mange steder har den fået kritik for at stresse barnet unødigt. Diskussionen om denne metode er imidlertid et helt kapital for sig selv, og der er mange sider, argumenter og holdninger. Der er dog mange, som ikke bryder sig om den.

I stedet kan man prøve noget som dyner med tyngde til babyen. Fordelen ved disse speciallavede dyner er, at de er tunge og dermed har en beroligende effekt på babyen. Samtidig er de stadig tilpas kølige til, at barnet ikke sveder i løbet af natten. Mange forældre opnår bedre nattesøvn, og de kan være en rigtig god idé til desperate og trætte forældre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *