Sådan minimerer du strålingen fra din smartphone


I de seneste år er der foretaget flere tests, der viser at nogle smartphones afgiver over 6 gange mere stråling end andre smartphones. Hver gang du laver din seneste statusopdatering på et af de mange sociale medier eller ringer til en af dine venner, vil din smartphone skulle kontakte en telemast i nærområdet.
Det foregår helt automatisk via usynlig elektromagnetisk stråling, som hverken du eller jeg kan se med vores egne øjne.
Til gengæld er nogle mere bekymrede for mobilstråling end andre. Er du selv interesseret i mobilstråling og ønsker at blive klogere på emnet, kan du med fordel læse denne artikel til ende.
Hvad er mobilstråling?
Mobilstråling er den varme eller ubehag du kan føle fra din smartphone, når du snakker i telefon uden et headset. Mobilstrålingen ligger i mikrobølgeområdet og bliver udsendt lige omkring vores øre/hoved.
Ofte bliver mobilstråling betegnet som verdenshistoriens største eksperiment på menneskeheden selv, da flere professorer verden over forsker i netop mobilstråling.
Mobilstrålingen fra smartphones kan trænge ind i kroppen gennem hjerneskallens tykkelse. Derfor absorberes langt mere stråling også i børns hjerne i forhold til voksne, da børnenes hjerneskal er væsentlig tyndere og ikke helt udviklet i forhold til en voksen.
Ingen panik
Der er dog ingen grund til panik selvom ordet ”stråling” alene kan vække frygt hos en gruppe af mennesker, da ordet ofte bliver kædet sammen med en kræftsygdom.
Selvom vores smartphones i dag udstråler mobilstråling, er det i form af ikke-ioniserende stråler, der er en del af den harmløse del af spektret og derfor ikke gør nogen skade på os mennesker.
Vi er konstant omgivet af elektromagnetiske felter, uanset hvor vi befinder os. Det er derfor ikke muligt helt at undgå dem, da elektromagnetiske stråler kan gå gennem vægge, ruder og biler. Det er dog stadig uvist, hvordan strålingen kan påvirke børn.
Det er dog kun et spørgsmål om tid, før der vil blive kastet lys over undersøgelser omkring børns sundhed ved brug af smartphones og tablets, i det at børn i dag vokser op med disse elektroniske enheder.
Disse ting kan du selv gøre
Ønsker du selv at minimere stråling fra din smartphone kan du følge Sundhedsstyrelsens egne råd til begrænsning af mobiltelefoners påvirkning og andre forholdsregler:
- Brug headset når du snakker i mobiltelefon.
- Begræns telefonsamtalens længde og anvend i stedet SMS-beskeder.
- Stop med at presse din smartphone helt tæt ind til øret.
- Placer ikke en tablet eller computer i dit skød.
- Sæt din smartphone og tablet på flyfunktion, når du sover eller når den ikke bliver brugt.
- Når du har downloadet et spil eller andre filer på din tablet eller smartphone – så sæt derefter enheden på flyfunktion.
- Sluk dit trådløse internet når du sover.