Menu

Hvorfor er vi så dårlige til at passe på vores tænder?

Leave a comment

Tænderne er noget af det første, vi lægger mærke til, når vi møder et andet menneske. Vi har det med at undre os, hvis vi ser yngre mennesker, som har dårlige tænder, for i dag har man alle muligheder for at forbedre det, vi er kede af.

Det gode er:

Der er faktisk store dele af befolkningen, der ikke går regelmæssigt til tandlæge, hvilket vil sige en gang årligt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er der flere grund til.

Dårlige tænder giver andre sundhedsproblemer

For det første har vi svært ved direkte at se, hvad dårlige tænder egentlig gør ved vores sundhed. Først i de senere år er man blevet mere obs. på, hvordan dårlige tænder kan påvirke resten af vores sundhed. Har man fx et sår på foden, som ikke vil hele, eller ondt i lænden, så kan det meget vel stamme fra betændelse i rodbehandlede tænder. Af samme grund er læger nu begyndt at sende især ældre personer forbi tandlægen, hvis de klager over skavanker, som lægen ikke umiddelbart kan finde en forklaring på.

 

Tandlægen er ikke gratis

For det andet er tandlægebesøget, efter man fylder 18 år, ikke længere gratis. En tid hos tandlægen kan derfor nemt koste 500-600 kr. for et tjek, men skal du have lavet fyldninger, huller eller andet, så tikker taxametret, og det kan hurtigt blive en uforudsigelig høj udgift, der kan vælte budgettet hos mange. Vi tænker dog ikke langsigtet, for tager vi ikke hånd om problemerne nu, vil de kun vokse og blive endnu værre med tiden.

 

Folk er bange for tandlægen

En tredje grund til, at vi forsømmer tænderne er, at mange af os går rundt og har angst for tandlægen. At være ved tandlægen er ofte forbundet med en form for smerte, og har man fra barns ben haft problemer med tænderne, kan man sikkert sagtens huske alle de dårlige erfaringer, der er forbundet med tandlægebesøget.

Dette sætter sig i hukommelsen og kan betyde tandlægeskræk. I dag er mange tandlæger heldigvis obs. på dette og tilbyder hurtigt smertebehandling til patienter, der i forvejen har det svært med tandlægen, så de lærer, at der ikke er noget at være bange for.

En undersøgelse, foretaget af KL (Kommunernes landsorganisation) undersøgte danskerne tandlægevaner. Her kom det frem, at der er forskelle på, hvem der går til tandlægen – særligt afhængig af, hvor man bor og hvor gammel man er. Undersøgelsens data viste, at kun 58% af danskerne gik til tandlægen i 2012.

Unge i 20’erne er dårlige til at passe deres tandlægetider og to tredjedele af de højtuddannede med en årsindkomst på over 300.000 kr. passer deres tandlægetid, mens kun 45% af borgere med en årsindtægt på under 200.000 går regelmæssigt til tandlægen.

Beskæftigede kommer desuden oftere til tandlæge end ledige eller kontanthjælpsmodtagere. Geografisk set er folk i storbyerne dårligere til at gå til tandlægen i forhold til andre steder i landet, hvilket kan hænge sammen med, at der er en overrepræsentation af unge i storbyerne. Alle disse data tyder på, at grunden til vores dårlige tandlægevaner skal findes i det økonomiske aspekt ved tandlægebesøget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.