Menu

Derfor du skal være påpasselig med at bruge hjemmelavet tandpasta

Leave a comment

Forbrugerne er i dag blevet meget mere bevidste omkring, hvad de putter i munden, på huden og omgiver sig med af produkter. Det kommer delvis i kølvandet på den debat, der i mange år har raseret omkring parabener og tilsætningsstoffer i de produkter, vi omgiver os med, og hvad de i værste fald kan give af problemer.

Således er der flere gang kommet frem, at vi er udsat for langt mere og farligt kemi, end hvad vi gik og troede. De produkter vi bruger kan afgive stoffer, som ophober sig i kroppen. Ofte er det i meget små mængder, som ligger langt under den grænseværdi, som er fastsat af sundhedsstyrelsen, men flere gange har man set, at grænseværdierne er højere, end hvad de burde være. Indenfor det sidste halve år, har man eksempelvis fundet ud af, at Bisphenol A, som forekommer i plastvarer såsom madkasser og plastflasker, men også i kasseboner – noget som man ofte er i berøring med flere gange dagligt, giver bivirkninger ved langt lavere grænseværdier end først antaget.

Der er blandt forbrugerne en stigende tendens til at gøre brug af hjemmelavede alternativer – senest har trenden været at lave sin egen tandpasta, bestående af kokosolie, natron og pebermynte, men uden Fluor. Fluor er et faktisk en giftig gas, der i for store mængder kan virke hormonforstyrrende. Det bruges i alt fra emballage over mundskyllemidler til tandpasta. Grunden til at man bruger fluor i tandpasta er, at det virker forebyggende på huller. Faktisk har man kaldt tandpasta med fluor for lidt af en sensation. For 20-30 år siden, da man endnu ikke havde opfundet tandpasta med flour, havde folk betydeligt flere huller i tænderne. Faktisk var det svært at møde unge mennesker mellem 15 og 16 år, der ikke havde huller i tænderne, og det var ikke usædvanligt at få et gebis i konfirmationsgave.

Ifølge Tandlægerne i Aarhus, en privat tandlægeklinik, er der så lidt fluor i tandpastaen i dag, at det kan give nogen gener for forbrugeren. Det har en dokumenteret effekt, og trenden med at bruge tandpasta uden fluor, bør kun bruges, hvis du ikke har tendens til huller i forvejen. Desuden er der fluor i mange ting i dag, så selvom det udelades fra tandpastaen,, vil det være svært at undgå eksponering andre steder fra. I nogle lande tilsætter man endda fluor i drikkevandet for at hjælpe indbyggerne med deres tandhygiejne.

Der hvor det kan udgøre en reel sundhedsrisiko er hvis man spiser en hel tube tandpasta ad gangen. Derudover fraråder man børn i vuggestuealderen at bruge mere tandpasta end størrelsen på deres lillefingernegl, da for hyppig brug af for store mængder tandpasta kan have en effekt på tænder, der endnu ikke er brudt ud. Denne effekt kaldes fluorose, og er ikke farlig, men kan hæmme dannelsen af emalje på tænderne.

Der er en grund til, at tandpasta med fluor stadigvæk tilrådes, så rådfør dig med din tandæge, hvis du vil have svar på, om du i dit tilfælde kan gå over til en hjemmelavet variant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *