Menu

Aktiver dine børn i hverdagen

Leave a comment

I en tidsalder, hvor børn får mere og mere IT på skoleskemaet og derudover bruger fritiden på at spille computerspil, være på Ipaden og mobilen eller på at se fjernsyn, virker vores egen opvækst meget fjern. Der var engang, hvor man spenderede det meste af sin fritid udenfor skolen med at lege med venner, bygge huler, læse en bog, spille fodbold eller andet i den dur. Forsøger man at sætte en begrænsning på IT forbruget ved at sige, at der højst må være en bestemt mængde skærmtid pr. dag, så får man ofte spørgsmålet; ”Hvad skal vi så lave”? Og der kan man som forældre hurtigt komme til kort – ikke mindst fordi man selv har rigeligt at se til med arbejde, indkøb, skolehjemsamtaler og madlavning i hverdagen. Men man skal huske på, at netop dette er en investering i barnets fremtid, da du kan lære dit barn at aktivere sig selv fremover ved at vise dem, hvad der er af muligheder.

Har du svært ved selv at komme på, hvad du kan opfordre dit barn til at lave, har vi samlet de første 3 aktiviteter nedenunder, som du kan finde inspiration i:

Lær barnet glæden ved at komme ud i naturen

Tag dine børn med ud på løbeturen enten på rulleskøjter, på løbehjul eller cykel. Det er lidt sjovere at cykle en tur, når mor eller far er med. Herigennem kan de lære noget om glæden ved motion og kan måske have lyst til at prøve kræfter med en bestemt motionsform som fritidsaktivitet. Det er i de tidlige år, at børnene får interessen for idræt og også i denne alder, at de har gå-på-mod til at kaste sig ud i meget forskelligt. Får de først gode oplevelser med motionen, bliver det nemmere for dem at holde ved senere hen.

Eller væk børnenes nysgerrighed for naturen. På de mindste klassetrin får børnene viden omkring naturen, hvad de forskellige planter og træer hedder, hvad fuglene hedder, og hvad fotosyntese er. Det er viden, som man gerne skal blive til piratviden, men fordi vi sjældent bruger det udover de mindste klassetrin, glemmer mange den viden senere hen. Det er en skam. Ofte har de ældre generationer bedre styr på denne piratviden, så hvorfor ikke opfordre dine børn og deres bedsteforældre til at tage en tur i skoven og lad dine forældre dele ud af al deres viden. Det styrker både båndet mellem dine børn og deres bedsteforældre, samtidig med at børnene får en sjov og lærerig oplevelse.

Lær barnet glæden ved at koncentrere sig om en aktivitet

Engang spillede man puslespil og legede med lego, men når man bliver større virker det ikke helt så spændende mere. Ofte er det fordi, der skal lidt større udfordringer til. Sørg for at dine børn har noget alderssvarende legetøj såsom spil, LEGO, malerbøger, perler og perleplader. Disse kan ofte fås i forskellige sværhedsgrader, så der hele tiden er lidt udfordring.

Du kan også sørge for at tage dem med på biblioteket en gang imellem, så de kan låne bøger, der interesserer dem, så du vækker deres lyst til at læse en bog. For nogle kommer denne interesse naturligt, men ser de aldrig deres børn læse bøger, har de sværere ved selv at komme igang.

Lær barnet glæden ved at være kreativ

Du kan sagtens stimulere dine børn kreativt uden selv at være en haj til det. Ofte skal de have lov at snuse til lidt forskellige discipliner, før de finder noget, der fanger.

Så hvad med at få dem til at lave pynt til en af årets mange højtideligheder? Eller fødselsdags- og julekort, drinkscoasters, bordekoration eller andet, der kan bruges i hjemmet, og som du måske ikke selv får lavet. På nettet ligger der en lang række opskrifter på forskellige DIY projekter, som du sagtens kan printe ud og hjælpe børnene med at lave. Du kan også stille dem en opgave, som de selv skal finde en måde at løse på.

I virkelig handler det om at åbne en verden for dem, som ikke inkludere IT nødvendigvis. Det er godt givet ud og udvikler børn til personer, der finder glæde ved en masse forskellige ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.